България ефективно затваря онлайн сайтовете за залози

Новият закон за хазарта е вече факт. На 15 март 2012 година законът бе приет от народното събрание, а на 30 март 2012 бе обнародван в държавен вестник. Законът ефективно премахва онлайн сайтовете за залози заради високият данък който е предвиден за операторите. Всеки който работи в бранша със спортните залози, знае, че печалбата на операторите за онлайн залози които предоставят високи коефициенти на клиентите си е между 3.5% и 5% от оборота им. Държавата обаче ще облага с 15% от оборота всички предлагащи спортни залози. Това означава, че ефективно ще останат само Еврофутбол и сайтовете които оперират само и единствено в България. Тези сайтове обаче ще трябва да преработят коефициентите си и да ги намалят поне с 15% за да покрият новите си разходи свързани с данъка.

Всички сайтове за залози които оперират в момента в страната ще бъдат отворени поне до 1ви юли 2012, когато законът влиза в сила.

Реално държавата превръща Еврофутбол в абсолютен монополист на пазара за спортни залози. В многобройните си изказвания шефът на комисията за хазарта сподели, че закона ще закриля нас потребителите защото имало десетина потребителя които са се оплакали че онлайн сайтовете не им изплащат печалбите. Тази закрила на държавата ще ни струва по 15% от всеки направен залог. Ако играете редовно като мен просто си помислете колко залога сте направили през последната една година и си помислете колко е 15% от цялата тази сума която сте заложили.

Лично аз като активен в сферата на спортните залози все повече започвам да губя надежда, както за бъдещето на бранша, така и за безпристрастната работа на правителството. Бих приел да чуя подобен проектозакон от хора които нямат представа от залагания, но когато това идва от най-големите експерти по темата в страната лично аз оставам втрещен и изумен.