zakon-za-hazarta-2012

Закон за хазарта 2012 – ЗА и ПРОТИВ! Какво ще последва за онлайн залаганията в България.

Щом сте тук, предполагам сте чули за приетият от правителството закон за хазарта 2012 през март месец тази година. Правителството много дълго време стоя и бездейства и сега реши за изключително кратко време да направи, приеме, обнародва и започне да прилага нов закон за хазарта.

Дали се обслужват частни интереси или не, няма да ви пиша в тази статия. Това е една дискусия за която всеки от нас си има едно на ум, но смятам че няма смисъл да ви пиша точно тук по темата. Това което ще ви напиша обаче, са слабите места в закона поне според мен. Пуснал съм този коментар във форуми по темата и смятам че е важно всички ние, спортните и покер фенове да защитаваме позициите си.

Последните месеци се говори навсякъде колко е прекрасен новият закон за хазарта. Всички членове на правителството не спират сами да се хвалят колко са далновидни и каква прекрасна работа са свършили. Истината е, че законът не е качествен. Разбирам желанието им да направят нов закон и да печелят от онлайн хазарта, но законът е много лош и ощетява най-много нас потребителите.

Част от Проблемите в закона са следните: Един букмейкър с нормални коефициенти регистрира печалба равна на около 3% от оборота си. В закона е заложен 15% върху оборота което е нереално. При онлайн покера закона е приложим, но това ще елиминира ефекта на уменията на играчите и ще превърне играта в чисто хазартна игра, защото и тук печалбите на най-добрите играчи са не повече от 5-10% от оборота. Интересите на покер играчите няма да се запазят по никакъв начин, както и на хората които залагат на спортни събития и искат честни игри с нормални коефициенти. Ако законът бе да се обложи печалбата, а не оборота, това е абсолютно друго нещо. Шефът на комисията по хазарта заяви че няма никаква прилика с АСТА, което отново е повърхностно твърдение. АСТА налага следене в интернет с цел предотвратяване на интернет пиратство, докато Законът за хазарта налага следенето в интернет с цел предотвратяване на игра в нелицензирани сайтове. Двете неща са еднакви действия с различни цели, но е много лесно да кажеш в студиото – ооо това няма нищо общо с АСТА. Има няколко хиляди интелигентни млади хора в България които изкарват прехраната си с игра на онлайн покер. Трябва да им се осигурят нови работни места сега когато няма да могат да упражняват това занимание.

1. Противопоказно е да се говорят глупости тук в тази дискусия и да се коментира кой какво бил направил и т.н. Какво имам предвид тук – да се направи протест за подобряване на закона е добра и градивна идея, докато да се говори за колко е зле или колко е добре някъде си е безсмислено.

Закон за хазарта ще има, наш дълг е да се постараем да е колкото се може по изгоден за нас самите.

2. Това с предпазването на играчите и т.н. са празни приказки и всеки от вас много добре го знае. Ако ще ме предпазват като ми вземат 10% ROI – което не мога да достигна – благодаря за предпазването. Важното е да не позволим покера да се превърне в ротативка за самите нас. И без това е трудно да се бие рейка, ако стане още по-голям това ще е краят на бизнеса ни.

3. Със законодателя трябва да се говори на техния език. Те няма да ви разберат, а и мнението за нас заинтересованите от темата е доста негативно и без това.

Преминавам към моите логични въпроси.

1. Ще има ли сериозно прекъсване в работата на големите онлайн оператори дори да изпълняват изискванията – в интервюто публикувани в нет-а пише че всички освен наземните оператори ще кандидатстват чак след първи юни, което ще рече че ще трябва да спрат работа от 1ви юни докато получат лиценз за работа.

2. Възможно ли е да се затвори покер пространството и да се предлага игра само в българия срещу българи. Това е лошо за нас разбира се, но това се получава на повечето регулирани пазари.

3. Какво има предвид законодателя с 15% върху оборота. Както знаем при спортните залагания например един играч може да навърти и 10 хиляди лева оборот със 100 лева, при покера някой който седи на нула няма граници за навъртяния оборот. Сега аз лично предполагам че става дума за нетото между депозитите и кешванията, което също си е много и означава че ще трябва да закотвим парите си онлайн и почти никога да не кешваме ако не сме сигурни че никога повече няма да ни се налага да депозираме.

4. Който и каквото да ви казва, ясно е че парите за данъка ще дойдат от нас потребителите, защото целта на букмейкърите и покер залите е да правят някаква печалба, както и на нас играчите, затова трябва да разберем че ние играчите и букмейкърите и покер залите сме на една страна и защитаваме интересите си.

5. Най-разумното според мен, нещото на което съм готов без да се замисля дори, е да плащаме всички заедно данъци върху годишните си печалби- залите и букмейкърите върху техните, ние играчите върху нашите. всичко друго означава че ще трябва да се пенсионираме от занаята и да си търсим друго занимание. Повярвайте ми 50% данък върху чистата печалба е далеч по-малко от 5% или 10% а да не говорим за 15% върху оборота

6. Тук имаше доста разумни доводи и въпроси но те се изпозагубиха измежду глупостите които се изписаха. Няма нужда да се насърчава общественото мнение че хазарта бил най-лошата болест и т.н. като се пита в интервю как ще ни защитят интересите. Виждате аз колко съм настроен против тях и ако ми платят нещо ще ви дам хиляда довода как ще ни защитават къде ще ни ходят парите от данъците колко е лош хазарта и т.н.

7. Какво означава забраната за реклама на хазарта. Това означава че ако няма реклама няма да влизат нови риби и пазарът ще е безинтересен. Освен ние покер играчите и сайтовете които правят реклами ще загинат.

8. Страхотните доводи в наша полза са многото безработни които изкарват прехраната си чрез покер. Друга идея е дали може покерът да се разглежда като спорт а не като хазарт или като хазартна игра с умения и по този начин да се търсят облекчения……. въпросите са безброй, но лично аз много се опасявам че няма да си защитим интересите интелигентно и сами ще си вкараме авто гол вместо да натиснем както трябва законодателя…….